De Zipping methode


Of het nu gaat om een shared service center, een fusie, een outsourcing, een regionaal samenwerkingsverband of een andere ketensamenwerking: altijd zijn er twee of meer partijen met een eigen identiteit, met een eigen werkwijze en met eigen belangen die met elkaar samen moeten werken om een gezamenlijk doel te realiseren.


Ketensamenwerking gaat niet vanzelf goed

 

Dat dit niet vanzelf gaat hebben de meeste organisaties die hiermee te maken hebben al aan den lijve ondervonden.

Wrijvingen, frustraties, vingerwijzingen en vrijwel altijd verlies van snelheid, geld en / of kwaliteit. Kortom meer gedoe dan profijt.

Zipping richt zich volledig op deze uitdagingen. Vanuit jarenlange ervaring bij veel soorten ketensamenwerking is in de jaren een succesvolle aanpak ontstaan, deze heet de Zipping methode.

 

Zipping principes

 

De Zipping gaat uit van een aantal simpele principes:

- Alle partijen moeten hun identiteit kunnen behouden
- Partijen moeten zich kunnen focussen op waar ze het beste in zijn.
- De belangen van alle partijen mogen er zijn.
- De werkwijze van alle partijen dient op elkaar aan te sluiten.
- Partijen gaan zichzelf niet veranderen, maar ze gaan op elkaar afstemmen en met elkaar verbinden.

 

Zipping metafoor: de ritssluiting

 

Vanuit deze principes is de Zipping methode gebaseerd op de metafoor van een ritssluiting:


Rits

Het maakt niet al te veel uit welke soorten stof er aan de ene zijde zitten, de schakels van de ritssluiting passen naadloos op elkaar en maken een sterke verbinding.


Verschillende samenwerkingspartijen mogen verschillende culturen, belangen en werkwijzen hebben, als ze maar op elkaar afstemmen en verbinden.
De twee ritssluitingen moeten in elkaar passen, het insteekdeel van de een moet in het ontvangstblokje van de ander passen.
Betrokken partijen hebben elk hun eigen business case. Het is belangrijk dat die businesscases elkaar versterken en niet teveel in tegenspraak met elkaar zijn.


Elke schakel is onmisbaar, als er een schakel mist is de verbinding verzwakt.
De succesfactoren voor goede samenwerkingen, verbeeld in de ritsschakels, dienen allemaal op de andere partij afgestemd te zijn zodat de juiste bruggen gebouwd worden.


De “runner” verbindt de schakels van beide zijden met elkaar.
Zipping is uw “runner” en begeleidt uw proces om alle samenwerkingssuccesfactoren met elkaar te verbinden.


Het lipje dient na dichtritsen naar beneden gedrukt te worden.
Zipping zal na een verandertraject altijd een solide borging realiseren waardoor de organisatie kan blijven profiteren van het gewenste resultaat uit de samenwerking.

 

De Zipping succesfactoren

 

Zipping onderscheidt de volgende succesfactoren die met elkaar verbonden dienen te worden:

Methode

 

De Zipping methode

 

Resultaat uit uw samenwerking, dat is het doel. De Zipping methode staat volledig ten dienste van dat doel.

 

Als eerste stap onderzoekt Zipping de situatie: wat zijn de doelstellingen, hoe is het gesteld met de Zipping factoren van betrokken partijen en hoe kan de samenwerking succesvol worden. Deze stap voert Zipping uit met haar dienst Zipping Visie.

 

Rits

 

Als de visie helder is begeleidt Zipping u bij het realiseren van de ketensamenwerking. Stap voor stap worden de “schakels” op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden. Uiteraard borgen wij dat de “ritssluiting” niet vanzelf open schiet. Deze stap voeren wij uit vanuit de dienst Zipping Realisatie.

Als de samenwerking staat is het zaak deze goed te houden. Vanuit de dienst Zipping Beheer houdt Zipping voor u de vinger aan de pols en grijpt zij in waar nodig.